Kolon Polipleri
Kalın barsağın (kolon) tabakaları arasından barsak içine doğru uzanım gösteren büyümelerdir. Ağrısız rektal kanamaya neden olabilirler. Tespit edildiklerinde çok geçmeden çıkarılmaları gereklidir. Genellikle zarar verici değildirler ve tedavi edilmeleri oldukça kolaydır. Bazen iyi huylu olan bazı kolon polipleri zamanla zararlı ve kötü huylu hale gelirler.
Nasıl Oluşurlar?
Kolon poliplerinin sebebi bilinmemektedir. Bazı polipler kalıtsal olarak gelişir.
Bulguları Nelerdir?
Bulgular;
Dışkılama sırasında kan gelmesi
Barsakta tıkanma
Tenezm ( rektum kasının ağrılı spazmları, dışkılama ihtiyacı doğuran ağrı yapar)
Ailede kolon polip hikayesi olması
Anemi
Kolon polipleri semptomsuz olabilir.
Nasıl Tanı Konur?
Kolonda polip tanısı koymak için doktorunuz sizin bulgularınızı gözden geçirir, sizi muayene eder (rektal muayene dahil) kan ve gaitada gizli kan testleri ister ve aşağıdaki işlemlerden bazılarını isteyebilir;
Sigmoidoskopi rektum ve sigmoid kolonun (kalın barsağın son kısımları) endoskop ismi verilen bir aletle incelenmesi,
Biyopsi: mikroskop altında barsaktan alınan bir doku parçasının incelenmesi işlemidir.
Kolonoskopi: tüm kolonun içini incelmek için doktor ucunda ışık kaynağı olan bir aletle barsağın incelenmesi işlemidir. Bu işlemle polipler operasyon gerektirmeden kesilip alınabilir, işlem sırasında hasta ağrı duymaz.
Çift kontrastlı kolon grafisi: baryum anüsten ve rektumdan enjekte edilerek kalın barsağın röntgenin çekilmesi işlemidir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi polipleri en kısa zamanda çıkartmaktır. Doktorunuz kanseröz olmayan bu polipleri oldukça kolay çıkartır. Bu oldukça kolay ve sorunsuz yapılan bir işlemdir. Eğer çıkartılamayan bir tümör varsa operasyonla çıkarmak gerekebilir.
Malign (kanseroz) polipler genellikle cerrahi yolla çıkarılırlar.
Oldukça malign polipler kolektomi gerektirebilir, bu kalın barsağın bir kısmını çıkarılması demektir.
Kolon polipleri tekrarlayabilir. Malign, potansiyellerinden dolayı doktorunuz 1-3 sene sonra kolonoskopiyi tekrar isteyebilir. Eğer yeni polipler yoksa, doktorunuz sizi 3 sene sonra başka bir durum yoksa muayene edecektir.
Kendime Nasıl Bakabilirim
Eğer yeni şikayetler ortaya çıkarsa yada şikayetleriniz sürerse doktorunuza bildiriniz. Doktorunuzun önerilerine ilaveten sağlıklı bir hayat sürmeye çalışın;
Yeterli istirahatta bulunun
Besleyici ve lifli besinlerle beslenin
Haftada en az 3 kere ve 20 dakika kadar egzersiz yapın
Rahatlama teknikleri kullanarak beyin ve kas gevşetme egzersizleri yapın
Günlük hayatın streslerinden kaçmak için pozitif destek sistemlerinden faydalanın
Her hafta dinleme ve oyun için zaman ayırın
Eğer 40 yaş üzerindeyseniz ve aşağıdaki durumlardan her hangi biri varsa; gizli kan testi, fleksibl sigmoidoskopi veya kolonoskopik incelemelerden belli aralıklarla geçmelisiniz.
Daha önce inflamatuar barsak hastalığı, kolorektal kanser veya adenomatöz polip (poliplerin çoğu bu tiptedir, malign değildir fakat malign potansiyel gelişebilir)
Kolorektal kanser tanısı konmuş birinci derecede akraba varsa
Özgeçmişte endometrial, ovaryum yada meme kanser öyküsü varsa
Ailede “familial polipozis koli” öyküsü varsa ( Bu genç yaşlarda yüzlerce polip çıkması ve zamanla bu poliplerin kansere dönmesi ile seyreden ailenin diğer fertlerinde de görülebilen bir bulgudur)
Kolon Poliplerinin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapabilirim?
Eğer şikayetlerinizden her hangi biri tekrar ederse doktorunuza söyleyin. Ayrıca;
Diyetinize lifi ilave edin
Kontrollere giderek doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin. Yeni bir kolonoskopi genellikle, tedavinin 1 yılında olmaktadır.
Eğer, kolon polipleri tanısı konduysa, ailenizin diğer fertlerine bunu bildirin çünkü bazı polipler kalıtsal geçmektedir ve diğer aile fertlerinde de kolonoskopi gerekebilir.
5420